2. Nieuwstraat 10
Bevrijdingskapel 1950
Ter nagedachtenis van haar burgerslachtoffers heeft de gemeente Dongen op deze locatie in rood baksteen een kapel met puntdak laten optrekken. Op 8 augustus 1950 is hij in gebruik genomen. In de kapel hangt een plaquette, waar op de namen van de oorlogsslachtoffers staan vermeld. Op een voetstuk van beton en baksteen is een vlaggenmast geplaatst. Op de voorzijde van het voetstuk staan van links naar rechts de jaartallen ’44 ’43 ’42 ’41 ’40 aangebracht.
Het initiatief voor het oprichten van de gedachteniskapel in hun tuin, het huidige Park Vredeoord, is al in de oorlogsjaren genomen door de familie Bressers, de bewoners van Villa Vredeoord (huidige Hotel de Villa).
Rechts in de kapel hangt een plaquette met alle 41 burgerslachtoffers.
Links is een plaquette aangebracht met militaire slachtoffers. Bovenaan een overzicht van geallieerde militairen, die in Dongen en directe omgeving gesneuveld zijn. Daaronder een overzicht Dongenaren, die tussen 1940 en 1945 bij het vervullen van hun militaire dienstplicht zijn omgekomen.
Op een andere plek hangt een tegel ter nagedachtenis aan alle oud-militairen uit Dongen die gevochten hebben in Nederlands-Indië. Zij zijn allen behouden teruggekeerd.
De oorlogsslachtoffers delen met elkaar hun afkomst uit Dongen. Maar niet allen zijn in Dongen of directe omgeving omgekomen. Sommigen zijn elders in Nederland gesneuveld tijdens de Duitse inval in 1940. Weer anderen hebben de dood gevonden in één van de vele concentratiekampen. Meerdere inwoners zijn niet teruggekeerd van de tewerkstelling, de Arbeitseinsatz, in Duitsland. En weer anderen hebben het leven gelaten in Nederlands-Indië.