9. Oude Baan

Houben en De Jong – noodlottig ongeval

Oude baan 

Dongen is bevrijd. Voor het handhaven van de orde en het gezag worden er lokale afdelingen van de Binnenlandse Strijdkrachten opgericht. Tot de afdeling Dongen behoren naast vele anderen ook Peter Houben en Jan de Jong, respectievelijk 21 en 18 jaar. Zij zijn toegewijd en volgen plichtsgetrouw de orders van leidinggevenden op. 

Het is hun taak te waken over de munitieopslagplaats, die tijdelijk gevestigd wordt op een terrein aan de Oude Baan in Dongen, in de buurt van de vuilstort. Na het wegtrekken van de Duitsers blijkt er verspreid over Dongen veel munitie achtergebleven te zijn. Inwoners van Dongen wordt gevraag het ‘gedumpte oorlogstuig’ op het centrale punt aan de Oude Baan in te leveren. Uit veiligheid is er bewaking op de locatie ingesteld. Alles zal op een later tijdstip vernietigd worden. 

Het is nooit opgehelderd, wat er in de ochtend van twee december 1944, op die locatie nu precies gebeurd is. Er is wel gespeculeerd. Mogelijk zijn de twee tijdens hun nachtelijke bewakingsdienst onvoorzichtig geweest. Het maken van vuur in een ton om je een beetje aan op te warmen in de koude decembernacht dat hebben ze allemaal gedaan, die bij deze waakdiensten betrokken zijn geweest. 

Bij Peter en Jan is er iets fout gegaan. Op zeker moment komt een deel van de opgestapelde munitie tot ontploffing. De uitbarsting is zo heftig, dat beiden de dood vinden. 

Op 5 december 1944 zijn beide jonge mannen door hun kameraden van de Binnenlandse Strijdkrachten met militaire eer naar hun laatste rustplaats op het Sint Laurentiuskerkhof in de Bolkensteeg begeleid. 

Later zijn beiden herbegraven op het Nationale Ereveld te Loenen

 

Vergelijkbare berichten