7. Vennen 25 (nu 82)
Ontploffing van Duits munitiedepot
Vennen 25 (nu 82)
Exact is het niet aan te geven, vanaf begin september 1944 vordert de Duitse bezetter de schuur van de boerderij van de familie Haagh in de Vennen. Hij wordt van onder tot boven volgestouwd met allerlei soorten munitie.
De Duitsers zijn aan het terug trekken, de geallieerden vorderen sneller dan verwacht. De opmars naar Tilburg komt tijdelijk tot stilstand bij Goirle. De bevrijding gaat weer een nieuwe fase in met de start van Operatie Pheasant op 20 oktober 1944. De Duitse legers zien zich gedwongen zich steeds achter nieuwe verdedigingslinies terug te trekken.
Te midden van al dat oorlogsgeweld komt in de vooravond van 23 oktober de munitie in de schuur van de familie Haagh tot ontploffing. Huizehoge steekvlammen verwoesten niet alleen de boerderij, maar ook alle ander bouwsels rond het kruispunt Vennen-Breedstraat-Monnendijk. En er vallen slachtoffers. Gerard Haagh, de oudste zoon van het boerengezin. Stanislaus van Gils, zoon van Janus van Gils van het café dat tegenover de boerderij ligt. Willem Snoeren, een neef van Stanislaus, die dag toevallig aanwezig. En Hubert van Rentegem, een Belgische boerenzoon, die in Dongen gestrand is, omdat Duitse soldaten hem met zijn paard en wagen gedwongen hebben hen van het front weg te voeren. Hun lichamen hebben uiteindelijk naast elkaar een definitieve rustplaats gekregen op de Dongense begraafplaats De Kremer, in wat nu de Sint Josephhoek heet.
En dan te bedenken dat De Duitsers enkele dagen later de gemeente Dongen zonder slag of stoot opgeven. Engelse tanks rijden op de ochtend van 30 oktober 1944 Dongen binnen, dat opgelucht ademhaalt.