35. Vaartweg 110, ’s Gravenmoer
Pastorie Hubertusparochie Dongenvaart
Vaartweg 110
Het Dongens verzet, niet te verwarren met de Orde Dienst Dongen, raakt van af het voorjaar 1944 beter georganiseerd. Initiatiefnemer is kapelaan Magnus van de Laurentiusparochie. Jan Aarden oud-onderofficier heeft de leiding over de verzetsactiviteiten in het veld. De hulpverlening aan onderduikers, vluchtelingen, et cetera komt dan nadrukkelijker in handen te liggen van de geestelijken uit de diverse Dongense parochies.
Eén van die dorpsgeestelijken is Cornelis Adrianus Oomen. Hij is de pastoor van de Hubertuskerk op Dongenvaart. Hij heeft een goede, maar geheime band met Jos van Wijlen, de leider van de verzetsgroep André uit Sprang Capelle. Bij het onderbrengen van onderduikers of voortvluchtigen hanteert Oomen een bijzonder methode. Hij richt zijn aandacht dan volledig op de vrouw des huizes. En is dan heel overtuigend in zijn aandring om toch te helpen. Dat is hem ook gelukt toen na de landingen van Market Garden, 17 september 1944, die hele groep André gevaar liep. Zowel door het kerkbestuur van de Hubertusparochie als boeren uit de directe omgeving van de pastoor zijn verzetslieden toen ondergebracht. Maar ook in zijn eigen pastorie. Onder andere Ans Konings, een koerierster uit Raamsdonk, de latere echtgenote van de verzetsman Maarten Schakel. En zonder aanziens des persoons, katholiek en protestant.
Bekend is dat hij in onverschrokken, maar in duidelijk verstaanbaar Brabants is uitgevallen tegen Duitse soldaten, die op het laatst van de oorlog de koeien van kleine arme boeren wilden meenemen.