24. Watertorenstraat 10

Duitse uitkijkpost in de Dongense watertoren

Watertorenstraat 10

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 valt Nazi-Duitsland Nederland binnen. De belangrijkste Nederlandse verdedigingslinie in het zuiden is de Peel-Raam stelling. De stelling bevindt zich kort achter de rivier de Maas en loopt van Grave en Mill naar Veghel. Deze verdedigingslinie wordt al op de eerste dag overrompeld door de zware Duitse overmacht. Tegelijkertijd zijn er Duitse parachutisten geland bij de Moerdijkbruggen om de belangrijke rivierovergang naar het Westen te veroveren. Om deze parachutisten te ontzetten rukt de Duitse 9e Pantserdivisie zo snel mogelijk op richting het westen door Noord-Brabant. 

Eén van de eenheden die toegewezen is aan de 9e pantserdivisie, was de S.Art.Abt.629 (Schwere Artillerie Abteilung 629). Een zware gemotoriseerde artillerieafdeling die oprukt via Mook, Mill, St. Michielsgestel en Vught. Loon op Zand wordt op pinkstermorgen de 12e mei bereikt. Hierna stokt de opmars omdat er melding wordt gemaakt van sterke zware gemotoriseerde vijandelijke eenheden bij Breda. Nederlandse en Franse troepen trekken zich terug vanuit Tilburg via de Bredaseweg richting Breda. De Duitse artillerieafdeling trekt vervolgens door naar Dongen en gaan bij de watertoren in een “Beobachtungsstellung”, een waarnemingspost. De watertoren wordt bezet en officieren beklimmen de toren om in het bovenste gedeelte goed zicht te hebben op de omgeving. Aan de Klein Dongense weg worden drie batterijen met elk vier zware kanonnen (te weten SFH 18, 15cm zware Veldhouwitzer) opgesteld en op bevel vuren zij richting Breda. 

De eenheid blijft tot in de vroege uren van de 13e mei rondom de watertoren bivakkeren. Hierna wordt er verder opgetrokken richting Oosterhout, Wagenberg en uiteindelijk naar de Moerdijkbruggen. Op 14 mei gaat de afdeling vlakbij de kuip in Rotterdam in stelling om bij de laatste schermutseling voor de Nederlandse overgave aldaar vuursteun te geven.

Vergelijkbare berichten