13. Rijensestraatweg 60/voormalige draaibrug

Dennis Wagener, 1e Pinksterdag 1940

Rijensestraatweg 60 /voormalige draaibrug

Dennis, de jongste zoon van de Dongense aannemer-timmerman Hendrik Wagener, is in mei 1940 nog niet getrouwd. Na het vroege overlijden van vader, 11 jan 1915, staat het bedrijf op naam van moeder, Johanna Antonia Wagener-Pieterse. Maar zowel Dennis als zijn broer Jos staan in het bevolkingsregister dan al ingeschreven met het beroep timmerman. Binnen de Dongense luchtbeschermingsdienst is hij als brandweercommandant van slangenwagen voor post 2, gesitueerd in de Lage Ham, actief. 

Op die zondag van 12 mei 1940 is Dennis op bezoek bij zijn zus Antonia. Antonia, die getrouwd is met Jan Verharen, baat van 1936 het café De Brug uit. De horecagelegenheid met biljart is gevestigd aan Rijensestraatweg 60. Vanuit Dongen gezien, is dat aan de overkant van de toenmalige draaibrug over het Wilhelminakanaal. Bij de familie Verharen liggen Franse soldaten, die Nederland te hulp zijn geschoten, ingekwartierd. Aan de Dongense kant nemen de pas aangekomen gemotoriseerde Duitse troepen en pantserwagens stelling. Uiteraard komt het tot een schermutseling. Het brugwachtershuis wordt in brand geschoten en het woonhuis met café met kogels doorzeefd. Het gezin Verharen vlucht weg. Dennis draait zich om. Hij wil nog enige huisraad redden. Zijn zwager Jan waarschuwt hem dit niet te doen. Dennis lijkt dat niet gehoord te hebben. Of hij heeft desondanks toch door willen zetten. Een Duitse vijandelijke vuurstoot maakt een eind aan zijn leven. 

Pas dagen later, op 14 mei 1940, wordt zijn lichaam geborgen. Op de 15e mei is hij begraven op het Laurentius kerkhof in Dongen.

 

Vergelijkbare berichten